Nitrox specialty 31 maart 2012

Nitrox specialty 31 maart 2012

Met veel vreugde en leergierigheid hebben een 7-tal leden van Argonauta zich bij Ferry van Dorst aangemeld voor specialty nitrox duiken: Rob van Dijk, Tian Beekers, Renze Woudwijk, John van Kaaij, Bram, Koen en Sjef Jongbloed. De cursus werd gehouden in het gebouw van de Kabbelaar. De duikflessen moesten leeg meegebracht worden naar Duikcentrum de Grevelingen waar we om 9.00u hadden afgesproken om de zaterdag te beginnen. Buiten de 7 leden van Argonauta hadden zich ook nog 3 andere duikers aangemeld.

Na de duikflessen te hebben afgegeven voor een nitroxflesvulling bij Duikcentrum De Grevelingen, gingen we met zijn alle richting Duikcentrum De Kabbelaar voor de theorie. We werden naar een zaaltje/kamertje geleid waarvan de ruimte niet overbemeten was. Menig trap moest af en op gegaan worden om er uiteindelijk te komen. Over noodzakelijke vluchtroutes maar niet te spreken. Gedurende de 4 uur theorie, konden we aan den lijven ondervinden wat zuurstof gebrek, veel mensen in een kleine ruimte met het menselijk lichaam doet!

De theorie begon met het voorstellen van eenieder en de vraag of je het boek had gelezen. Iedereen had zijn verantwoordelijkheid genomen en zich daadwerkelijk verdiept in de materie. Bram Jongbloed ging zelfs een stapje verder door kenbaar te maken dat er dit keer weinig taalfouten in het boek stonden en de vermelde berekeningen klopten. Fijn om te weten. Met een kamer vol leergierige duikers en een net vers gezette kan koffie begonnen we aan de theorie. Al snel krijgen we inzicht in de voordelen van het nitrox duiken en krijgen we gevoel bij de te maken berekeningen. Duidelijk wordt dat onder de wat ouderen van ons het met nitrox duiken ook echt een stuk veiliger is. De beperkingen van het nitrox duiken wordt ons ook kenbaar gemaakt. De Gouden Regel 30/120/120/180 moet op ieder moment opgehoest kunnen worden. Na wat opdrachten gemaakt te hebben is het eindelijk zover. De planning is wat uitgelopen en de afspraak is dat we gaan lunchen en ons melden bij Duikcentrum De Grevelingen voor het ophalen en analyseren van de duikflessen.

Het weer was stralend en de lunch werd door een merendeel van ons buiten genuttigd; het opgelopen te kort aan zuurstof moest hersteld worden waardoor deze keuze eenvoudig was.

Bij duikcentrum De Grevelingen stonden onze flessen klaar. Na de analyse ter plaatsen en het invullen van de logboek gingen we richting Den Osse Kerkweg. De opdracht die we opkregen was niet dieper te gaan dan 12 of 20 meter. Voordat men het water inging, moest het buddypaar kenbaar maken voor welke diepte ze gingen. Op locatie werd nogmaals de analyse van de fles gedaan. Aangezien de afwijkingen minimaal waren was het aanpassen van de duikplanning niet nodig. Een 4-tal duikers die een grens hadden opgegeven van 20m waren volgens de duikcomputer 40 cm te diep gegaan! Renze en Bram, ik zal jullie namen niet noemen. Ondanks dit alles was iedereen geslaagd en was het wederom een bijzondere, gezellige en leerzame dag.

Op naar het volgende specialty!

Vriendelijke groet,

Sjef Jongbloed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*