• Home
  • /Duiken
  • /Handige websites bij het plannen van duiken
Handige websites bij het plannen van duiken

Handige websites bij het plannen van duiken

Bij het plannen van een duik in de Oosterschelde of in het Grevelingenmeer, moet er volgens het boekje met diverse zaken rekening worden gehouden. Zaken als getijdenberekeningen, duikmogelijkheden naar opleidingsniveau, bekendheid met de duikstek en veiligheidsaspecten zijn tijdens de opleidingen al ruim voldoende aan bod gekomen.

Het is dan vrij eenvoudig tijdens een clubavond van Argonauta een buddy te zoeken en een duikafspraak te maken, al dan niet in een grotere groep. Ook het forum is een bekend medium waar duikafspraken gemaakt kunnen worden. Maar hoe bepaal je waar je naartoe gaat en hoe maak je je duik tot een succes? Hoe zal het zicht zijn en wat kun je zoal onder water tegenkomen?

Internet is hierbij een handig hulpmiddel: Natuurlijk controleer je eerst wat het weer zal gaan doen op bijvoorbeeld buienradar, hoeveel wind staat er en uit welke richting, is dit gunstig voor de gekozen duikstek, moeten we misschien een alternatief kiezen? Als je toch bezig bent, kijk even wat duikend Nederland heeft gezien op diverse, steeds geactualiseerde websites.

Dit kunnen forums zijn waar iedereen zijn duik kan loggen en opmerkingen kan plaatsen over het zicht, de duikdiepte en de bijzondere waarnemingen al dan niet met foto’s. Ook zijn er individuele duikers met een eigen website, die duikverslagen, meestal met foto’s, plaatsen. Voorbeelden zijn “duikerslog.nl” (bij “laatste duiken”), “ligfietsende duiker.blogspot.nl” en “jojodive.nl”. Voor meer achtergronden en zeer bijzondere waarnemingen is “natuurbericht.nl” een goede bron.

Met name duikerslog wordt zo druk bezocht dat mededelingen over het zicht en de waarnemingen bij wijze van spreken tot een uur vóór je eigen duik nog geactualiseerd kunnen zijn. Tot slot kun je op diverse sites kijken of deze dezelfde kenteringberekening maken als je zelf al hebt gedaan. Een voorbeeld is “xs4all.nl/duikplanner/” waar je duikplaats en datum ingeeft en die vervolgens een advies geeft voor het tijdstip van te water gaan en voor de maximale duiktijd.

Jeroen van Liempd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*