Over OWH

Onderwaterhockey is een sport die door jong en oud met grote passie wordt beoefend in heel Nederland.

De sport speelt zich af op de bodem van een zwembad. In het water heb speel je 6 tegen 6. Ieder team heeft maximaal 4 wisselspelers en je kunt gedurende de wedstrijd doorlopend wisselen. De bedoeling is om de puck, die over de grond glijdt of door de spelers geschoten kan worden, bij de tegenstander in het doel te krijgen. Klinkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Omdat het een 3-dimensionale sport is komen de tegenstanders je aan alle kanten voorbij. Het liefst zou je overal ogen hebben zodat je precies weet waar je tegenstanders en medespelers zijn. Het is dan ook een echte teamsport, waarbij tactiek, techniek en conditie belangrijke factoren zijn.

Om te kunnen starten met onderwaterhockey moet je de basis beginselen van het snorkelen wel al onder de knie hebben. Mocht je nog niet kunnen snorkelen dan kunnen wij je dat bij Argonauta leren.

 

De basisuitrusting
De basisuitrusting voor onderwaterhockey bestaat uit: 1 Snorkel 2 Cap 3 Masker 4 Vinnen 5 Stick 6 Puck 7 Handschoen en je hebt een zwembroek of badpak aan.

1 Snorkel

De snorkel zorgt ervoor dat als je aan de oppervlakte zwemt, je kunt blijven ademen en tegelijkertijd het spel kunt blijven volgen. Een stevige en korte snorkel is prettig. Tegenwoordig is gebitsbescherming verplicht en wel zo veilig. Het meest effectief is de mouthguard die aan je snorkel bevestigd is en je volledige gebit goed beschermd.

2 Cap

De cap is bedoeld ter herkenning van je ploeggenoten. Je speelt met een zwarte stick en een blauwe cap of een witte stick en witte cap. De cap biedt meer bescherming tegen oorperforatie dan het niet dragen van een cap, vandaar dat dit verplicht is.

3 Masker

Je hebt een masker zodat je onderwater goed kunt zien. Belangrijk is dat deze prettig zit en aan de voorschriften voldoet.

4 Vinnen

Belangrijk bij de vinnen is dat ze stug zijn en dat je er goed en snel mee kan wenden en keren. Iedere speler heeft zijn eigen voorkeur voor merk en type vin. Snelheid is een geweldig wapen bij onderwaterhockey, dus de juiste vinnen in combinatie met een goede zwemtechniek is heel belangrijk.

5 Stick

Sticks zijn er in verschillende afmetingen en vormen. Naarmate je vaker speelt, zul je snel ontdekken welke stick het beste bij je spel past. Als je goed kunt schieten, en dat kunnen wij je leren, heb je een groot voordeel.

6 Puck

 De puck is een massief loden schijf van ongeveer 1,3kg die geheel omkleed is met een kunststof mantel. Dit ter bescherming van spelers en ter voorkoming van beschadigingen aan zwembadvloeren en -wanden. Door de wrijving van het water kan niet verder geschoten worden dan ongeveer 5 meter, waarbij de puck los komt van de bodem.

7 Handschoen

De handschoen beschermt de speelhand. De bescherming dient tegen scherpe randen van de vloertegels van het zwembad en het contact met de puck en stick van de tegenstander.

Speelveld

Het speelveld is 25m x 15m x 2m. Zelfs met het gebruik van vinnen kun je aardige afstanden zwemmen tijdens een wedstrijd. Een goede zwemtechniek en conditie zijn de basis voor iedere onderwaterhockeyer.

HS = hoofdscheidsrechter
WS = waterscheidsrechter
SB = straf bank
WT = wedstrijd tafel 

Spelregels

We spelen volgens de internationale spelregels. Deze zijn te vinden via deze link (http://www.onderwatersport.org/Onderwatersport/Onderwaterhockey/Downloads/tabid/125/Default.aspx) . Tijdens het spel worden deze regels gewaarborgd door twee en soms drie waterscheidsrechters en een hoofdscheidsrechter. Er wordt gecommuniceerd door hand signalen, je kunt tenslotte onderwater niks horen.